good-looking cooking

Házi tésztát gyúrni egyszerű, ha tudod a fortélyait

Házi tagliatelle articsókával

 

pasta_cover_600x400.jpgMár gyerekként is sokat lógtam a konyhában, a nagymamám mellett, aki főzés közben mindig tanított is. Alapokat és titkos fortélyokat, amik még az ő édesanyjától hagyományozódtak rá. Emiatt tudok és szeretek tésztát gyúrni. Úgy, ahogy Nagyi tanította. Bárhányszor befogott tésztagyártáshoz, mindig mondta, hogy rááll a kezem. Igaza lett, ilyenkor úgy érzem, a tészta szinte életre kel a kezem alatt. Talán, mert a gyúrásba beleteszem egy kicsit a szívemet is, de nem azért, mert így, hanem mert ő tanította nekem, hogyan lesz a tésztám tökéletes.   

A házi tészta egy olyan új gasztrodimenzió, amiről előtte nem is álmodtál. Szerintem megér egy próbát, ha már eddig is kacérkodtál a gondolattal, de még nem mertél belevágni. Ha igazán extrát szeretnél, próbálj meg beszerezni, vagy kölcsönkérni egy tésztnyújtó gépet. Én pár éve Dél-Olaszországban csaptam le a gyönyörűségre, amit aztán a reptéri túlsúly problémák miatt a zsebeimben, darabokban hoztam haza, de ez már egy másik történet:) Ha nem tudsz ilyen gépet beszerezni, választhatod a hagyományos módszert is, a kézi nyújtást, ami nem befolyásolja a tészta minőségét, csak egy kicsit hosszadalmasabb lesz elkészíteni. 

Ha nem szeretnél bíbelődni a tésztával, és épp nem hozott a barátnőd Rómából egy adag friss articsókát, nyugodtan ugorj le a boltba, válassz egy csomag tagliatellét, egy articsóka konzervet, és bátran készítsd el ezt a könnyed, húsmentes receptet. 

Hozzávalók 2 nagy adaghoz
  • 3 db tojás
  • 30 dkg 00-s liszt
  • 4 db articsóka
  • 10 dkg bébispenót
  • 1 db citrom
  • 1 ek extra szűz olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg krémsajt
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg reszelt parmezán
  • só, bors, szerecsendió

 

Ha igazán finom tésztát szeretnél, mindenképpen 00-s lisztet használj, ennek a lisztnek az őrlésétől és beltartalmától lesz a tészta könnyen nyújtható és légies. Már magyar gyártóknál is elérhető ez a típusú liszt, ami általában pizzaliszt néven fut nálunk.

A tojásokat kezdd el összedolgozni a liszttel, majd miután összeállt, kezdődhet a gyúrás. Legalább 20 percig érdemes a tésztát gyömöszölni, ha a legfinomabb tésztát szeretnéd elkészíteni. Nagyi nekem úgy tanította, hogy akkor jó a tészta, amikor a felülete elkezd hólyagosodni. Egyébként ezt jelzi is magától, mert kicsi légbuborékok keletkeznek gyúrás közben, amik rendre ki is durrannak, és hallani a folyamatos pukkanásokat. Ha úgy érzed, elkészültél a gyúrással, csomagold be légmentesen frissentartó fóliába a tésztát, hogy ne száradjon ki, és tedd be minimum 30 percre a hűtőbe.

Ameddig a tészta pihen, érdemes az articsókát előkészíteni. Az articsóka frissen a legjobb, akkor kell a legkevesebb levelétől megszabadulni. Először kezd el letépkedni a külső, fás leveleket, majd vág le a szárat és végül a maradék levél végét is távolítsd el, mert az főzés után sem lesz ehető. Vágd ketté hosszában a zöldséget, és egy kiskanállal vájd ki a az ehetetlen, szőrös közepét, majd kend be citrommal, hogy ne oxidálódjon. Ha végeztél az előkészítéssel, dobd be a zöldségeket citromos vízbe főni 25-30 percre, attól függően, mennyire volt friss az articsókád.

Ameddig az articsóka elrotyog magában, gyorsan nyújtsd ki a tésztát. Vágd fel kisebb darabokra, kicsit lapitsd ki és kezdd el a géppel, vagy kézzel nyújtani. A gépi nyújtásnál először a legkisebb fokozaton nyújts, majd több lépésben növld a fokozatot a maximumig, a legkeskenyebb állásig. Ha kész vagy a nyújtással, kicsit lisztezd át a tésztalapokat és a metélt készítő kiegészítővel, vagy simán késsel, aprítsd fel hosszú csíkokra a tésztát, és már kész az igazi tagliatelle, nálunk szélesmetélt. Egy nagyobb felületen terítsd ki a tésztacsíkokat, kicsit lisztezd be, és tedd félre, majd egy nagy fazékba tedd fel forrni a főzővizet, egy nagy kanál sóval.

Gyorsan állítsd össze az articsókás szósz. Olívaolajhoz add hozzá a krémsajtot, tejszínt, és parmezán, fűszerezd, rottyants rajta egyet, majd add hozzá az articsókát és a baby spenótot, végül keverj rajta egyet, és már kész is vagy a szósszal.

Forrásban lévő vízbe dobd bele a tésztát, 2-3 perc főzés után már szűrheted is le, mert épp ennyi kell neki. A tésztafőzővízből egy decit tegyél félre, mert azzal fogod a szósz egy kicsit lazítani.

A  tésztát még forrón egy-két laza mozdulattal rázd össze a szósszal, önts hozzá annyi főzőlevet, hogy krémes állagú legyen, végül szórd meg parmezánnal, és azonnal tálalhatod is.

Tetszett a videó? Tedd ki a Facebookodra! Megosztom Facebookon
süti beállítások módosítása