Egy csapásra vége minden bizonytalanságodnak a bulgur körül, ha volt, és a gránátalmáról is kiderül, hogy nem csak a facsart ivólében zseniális, ha eddig nem. Külön-külön is szuper egészségesek, vegánpozitívak, és finomak, de együtt egy tabuléban egyenesen őrülten jók!
A tabulé legalább annyira a libanoni identitás, és az arab konyha alapja, akár a lecsó mifelénk, számtalan módon készítik el az ottaniak, sőt egy család asztalára is kerülhet minden héten más és más tabulé. Ott egyike a közösen fogyasztott sok-sok előételnek, a nálunk inkább salátaként hódító étel alapja a bulgur, elnagyolt búzadarának tűnő, de valójában hántolt, tört durumbúza. Nagy előnye, hogy gyorsan elkészíthető köretnek, salátának, akár tölteléknek is, kicsit hasonlóan működik, mint nálunk a rizs. A klasszikus verziót általában paradicsommal, hagymával, petrezselyemmel készítik, amit én egy adag gránátalmával szoktam feldobni, mert nincs annál jobb, mint amikor minden falatban édeskés fanyar ízzel szétrobbannak a gyümölcs magjai.
Hozzávalók 2 adaghoz
- 18 dkg bulgur
- 4 dl víz
- 1/2 kk só
- 1 db újhagyma
- 5 db koktélparadicsom
- 1 csokor petrezselyem
- 1/2 gránátalma
- 1/4 citrom leve
- 1 ek olívaolaj
- bors
A bulgurt főzd sós vízben 10-15 percig, utána takard le, és hagy kihűlni. Aprítsd össze a zöldségeket, egy kanállal üsd ki a gránátalma magjait, és keverd össze a főtt bulgurral. Add hozzá az olívaolajat, citromlevel, borsot, keverj rajta egyet, majd tedd hűtőbe fél órára, hogy az ízek összeérjenek. Önmagában is fantasztikus saláta, de tálalhatod natúr húsok mellé köretként is.