Ha azt hallod karácsony, te is azonnal látod azt a plusz 3 kilót, ami miatt egyre nehezebben tudod magad elképzeli az őszi glamouron vásárolt flitteres miniruhádban szilveszterkor? Ha idén nem szeretnél ettől rettegni, ezt a karácsonyi hangulatot árasztó receptet neked találták ki, és biztos lehetsz benne, hogy a család is elmorzsol majd egy könnycseppet az ebéd végén.
Hozzávalók
- 1 egész kacsa
- 5 cm-es gyömbér
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek agave szirup
- 1 narancs leve
- 1 kk só
- 1 narancs
- 1 kg batáta
- 1 alma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- pecsenyezsír
- rozmaring
- só
Első lépésként, a kacsát alaposan tisztítsd meg. Az én kacsám nagyon patent volt, de még így is elbíbelődtem a tokolással 20 percet. Nálam a szemöldökcsipeszes módszer vált be, azzal elég egyszerűen lehet a tokokat kiszedni.
Miután szép tiszta a kacsa, készítsd el a pácot. A gyömbért és a fokhagymát hámozd meg és vágd apróra, majd egy mozsárban pépesítsd össze a frissen facsart narancslével, agave sziruppal és sóval. Miután elkészültél, alaposan kend be a kacsa mindkét oldalát és belsejét a páccal, sózd be, és tegyél a kacsa hasába egy megtisztított, cikkekre bontott narancsot. Ha mindezzel elkészültél, már mehet is a sütőbe 170ºC fokon kb. 120 percre. Egy óra után fordítsd meg a kacsát, és kezdd el a kisűlt zsírral locsolgatni. Majd 40 perc múlva fordítsd vissza, és 10 percenként locsold a saját zsírjával. Akkor vedd ki a sütőből, amikor már szép piros a bőre, de még nem égett meg. Ha gyorsan pirulna, menet közben kicsit csökkentsd a hőfokot.
Miután betetted a kacsát a sütőbe, elkezdheted a batáta köretet. Az apró kockákra vágott batátát keverd össze a frissen sült kacsazsírral, rozmaringgal, majd adj hozzá néhány gerezd fokhagymát héjjával együtt, és dobj mellé almát is. Majd ez is mehet a sütőbe, 200ºC fokon kb. 25 perc alatt sül aranybarnára. Sütés után érdemes sózni, mert akkor kevesebb nedvességet veszít a batáta. Tálaláskor friss rozmaringággal és narancs szeletekkel lesz tökéletes az optikai tuning.