good-looking cooking

Kacsa ünnepi hangulatban

Narancsos kacsa batátával

 

narancsos_kacsa_cover_600x400px.jpgHa azt hallod karácsony, te is azonnal látod azt a plusz 3 kilót, ami miatt egyre nehezebben tudod magad elképzeli az őszi glamouron vásárolt flitteres miniruhádban szilveszterkor? Ha idén nem szeretnél ettől rettegni, ezt a karácsonyi hangulatot árasztó receptet neked találták ki, és biztos lehetsz benne, hogy a család is elmorzsol majd egy könnycseppet az ebéd végén.

 

Hozzávalók 
  • 1 egész kacsa
  • 5 cm-es gyömbér 
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek agave szirup
  • 1 narancs leve
  • 1 kk só 
  • 1 narancs
  • 1 kg batáta
  • 1 alma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • pecsenyezsír
  • rozmaring

 

Első lépésként, a kacsát alaposan tisztítsd meg. Az én kacsám nagyon patent volt, de még így is elbíbelődtem a tokolással 20 percet. Nálam a szemöldökcsipeszes módszer vált be, azzal elég egyszerűen lehet a tokokat kiszedni.

Miután szép tiszta a kacsa, készítsd el a pácot. A gyömbért és a fokhagymát hámozd meg és vágd apróra, majd egy mozsárban pépesítsd össze a frissen facsart narancslével, agave sziruppal és sóval. Miután elkészültél, alaposan kend be a kacsa mindkét oldalát és belsejét a páccal, sózd be, és tegyél a kacsa hasába egy megtisztított, cikkekre bontott narancsot. Ha mindezzel elkészültél, már mehet is a sütőbe 170ºC fokon kb. 120 percre. Egy óra után fordítsd meg a kacsát, és kezdd el a kisűlt zsírral locsolgatni. Majd 40 perc múlva fordítsd vissza, és 10 percenként locsold a saját zsírjával. Akkor vedd ki a sütőből, amikor már szép piros a bőre, de még nem égett meg. Ha gyorsan pirulna, menet közben kicsit csökkentsd a hőfokot.

Miután betetted a kacsát a sütőbe, elkezdheted a batáta köretet. Az apró kockákra vágott batátát keverd össze a frissen sült kacsazsírral, rozmaringgal, majd adj hozzá néhány gerezd fokhagymát héjjával együtt, és dobj mellé almát is. Majd ez is mehet a sütőbe, 200ºC fokon kb. 25 perc alatt sül aranybarnára. Sütés után érdemes sózni, mert akkor kevesebb nedvességet veszít a batáta. Tálaláskor friss rozmaringággal és narancs szeletekkel lesz tökéletes az optikai tuning.

Tetszett a videó? Tedd ki a Facebookodra! Megosztom Facebookon
süti beállítások módosítása